Wat is CNC?

cncCNC is een afkorting die vaak in industriële bedrijven wordt gebruikt. Je hoort hier bijvoorbeeld de term CNC-machine voorbijkomen.

De drie letters staan voor Computer Numerical Control. Wat dit wil zeggen is dat de machines worden aangestuurd door een computer. Dit komt met een aantal voordelen die je niet hebt wanneer de machines door mensen worden aangestuurd.

De machines maken bijvoorbeeld onderdelen die in de productie worden gebruikt. Het kunnen halffabricaten zijn maar ook complete eindproducten die na de productie in de fabriek gelijk aan consumenten geleverd kunnen worden. Een CNC-machine in een fabriek kan onder andere snijden of frezen om de bewerking uit te voeren.

Grotere precisie bij productie

De voornaamste reden voor het gebruik van CNC in een productieproces is de uiterst grote precisie waarmee de machines een taak kunnen vervullen. Voorheen moesten mensen alle kleine onderdelen met de hand maken.

Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om alle onderdelen die nodig zijn exact hetzelfde te maken. Dit is zeker het geval wanneer de afmetingen van het voorwerp erg klein zijn. Een CNC-machine kan onderdelen zeer precies maken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van tandwielen van een SEW gearbox of een ander merk. Met CNC kan dit zeer specifiek worden geprogrammeerd.

De bewegingen die door een computer aangestuurd worden zullen namelijk iedere keer exact hetzelfde zijn. Met de machines kan je daardoor onderdelen produceren die identiek aan elkaar zijn en precies de gewenste afmetingen zoals deze zijn ingevoerd in de machine. Enkel aan het begin bij het maken van het computerprogramma is een menselijke bewerking vereist.

CNC-machines werken 24/7

tandwielenEen bijkomend voordeel van het gebruik van CNC-machines is dat deze in tegenstelling tot mensen niet moe worden. Als de machines goed bijgehouden worden met onderhoud dan kunnen zij makkelijk 24 uur per dag door blijven draaien.

Meestal gebeurt het produceren ook nog eens in een veel hoger tempo. CNC heeft daarom een zeer positieve invloed op de productiecapaciteit van een fabriek. De capaciteit kan vele malen toenemen als een dergelijke computergestuurde machine in huis wordt gehaald. Je zal verbaasd staan van de handelingen die door een CNC-machine uitgevoerd kunnen worden. Bij de productie van auto’s is bijvoorbeeld vrijwel het gehele productieproces nu uit handen genomen door machines en robots die worden aangestuurd met CNC.